menu

Культура – це душа цивілізації.
Аркадій Давидович

Трохи більше 15 років тому людство увійшло у нове тисячоліття. За багатовікову історію розвитку було досягнуто великих культурних та науково-технічних звершень. Але разом із тим перед нами постає все більше проблем загрозливого характеру, які в багатьох випадках є наслідком цивілізаційного розвитку.

Освіта, культура та цивілізація тісно пов’язані між собою. Вони взаємодоповнюють одна одну. Багато філософів та дослідників вивчали питання зв’язку та залежності між культурою та цивілізацією. Співвідношення між цими поняттями часто досліджується в роботах з історії, соціології, психології та педагогіки.

Культуру характеризують як сукупність духовних та матеріальних цінностей, вироблених людиною за весь час існування. Поняття цивілізації багатозначне. Його розглядають і як синонім до слова «культура», і як одну із її складових, як матеріальну культуру, а також як етап історичного, що приходить на зміну культурі. У будь-якому випадку зв’язок із культурою обов’язково існує. Цивілізацію можна вважати процесом «окультурення» всіх без виключення сфер суспіл ... Читати далі » Завантаж свої файли на сайт

Просмотров: 541

Я вважаю, що в нашому світі важливіше бути мудрим. Між освіченістю та мудрістю існує різниця. Освіченим теж непогано стати: важливо добре вчитися у школі, читати хороші книжки та дивитися фільми, в яких є іскринка розуму.

Але я наголошую на тому, що мудрим бути важливіше. По-перше, мудрість – це розумність людини, вміння вірно приймати рішення в житті. Людина, яка є мудрою, добре засвоює знання та вміє застосовувати їх на практиці. Тобто, можна побачити, що сфера мудрості для людини в житті ширша, ніж сфера освіти. Адже освіта – це просто процес засвоєння знань, формування характеру особистості.

По-друге, ми часто можемо спостерігати, як неосвічена людина у деяких випадках виявляється мудрішою, ніж освічена. Поводить себе м’якше, розумніше та людяніше, аніж людина освічена. І результат має кращий.

У повісті «Людина» Ольги Кобилянської головна героїня Олена – освічена дівчина. Вона розумна, вміє працювати, може сама заробити грошей. Але я не назвав би її мудрою. Наприкінці твору вона приймає рішення війти за нелюбого чоловіка заради його грошей. Мені не віриться, що таке рішення привело Олену до особистого ... Читати далі » Завантаж свої файли на сайт

Просмотров: 922

Варіант 1

Аргументи, докази, приклади, висновок

Народна мудрість закликає вчитися все своє життя, ніколи не відмовлятися від навчання чогось нового. І стосується це не тільки тих, хто недовчився як слід у школі чи університеті. Мудрість ця наставляє усіх людей без винятку.

По-перше, людина може вчитися чого завгодно. Протягом життя їй знадобиться багато умінь, навичок, знань. Корисно, наприклад, навчитися ремонтувати кран, що тече. Або міняти на куртках блискавки. Або ж глядіти за малою дитиною. Ці вміння найчастіше не дають вчителі в аудиторіях вузів або за шкільною партою. Ніяка школа та університет, я певен, неспроможна дати людині абсолютно всі знання та вміння, які їй будуть потрібні.

По-друге, існує ще одна народна мудрість. Вона звучить так: «Уміти – за плечима не носити». Тобто знання та вміння завжди людині корисні. Навіть якщо в них гострої потреби, як видається, немає. Вони все одно ще стануть у пригоді в житті.

... Читати далі » Завантаж свої файли на сайт

Просмотров: 500

Чи вистачить людству природних ресурсів для нормального життя? Тобто енергоносіїв, корисних копалин, чистої води, родючої землі? Це складне питання, часто відповідь на нього потребує багато знань. Я спробую висловити свою власну думку з цього приводу.

Я вважаю, що ресурсів вистачить, та лише завдяки залученню нових технологій та наукових розробок. Людство на сьогоднішній день добре розвинуло такі науки як економіка та статистика. Воно знає свої власні потреби, отже, вчені можуть приблизно розрахувати, скільки потрібно населенню різних країн води, електроенергії, нафти, газу, залізної руди та інших цінних ресурсів.

Сьогодні людство спрямувало свої найкращі ресурси розуму, талантів та здібностей на вирішення проблеми нестачі природних ресурсів та їхньої дорожнечі. Багато вчених, інженерів, техніків, біологів та людей інших професій працюють зараз над проектами з добування екологічно чистого та дешевого палива, новітніми пристроями з економії енергоносіїв та над іншими сучасними розробками. Тому я вірю в прогрес людства!

Ви спитаєте, яким чином прогрес стосується любові до природи? Я вважаю, що любов до неї п ... Читати далі » Завантаж свої файли на сайт

Просмотров: 550

Варіант 1

На жаль, в останні роки з України виїхало багато її дочок та синів. Тепер вони живуть у інших країнах, можливо, не всі сюди вже повернуться. Хтось з них, залишивши Україну, знайшов кращі умови життя і тепер зневажає свою Батьківщину.

Що ж відбувається з тим, хто забуває свій народ? Тобто своїх близьких, рідну мову, культуру, традиції? Я не засуджую таких людей, просто вважаю, що вони багато втрачають. Зв’язки з рідним – найсильніші зв’язки, вони дарують людині повагу до себе, внутрішні сили та тепло любові.

Також я думаю, що забути Батьківщину – це означає втратити багато цінних надбань. Адже знання традицій, навички рідної культури – унікальні. Можна навчитися нової мови, але те, що було дано у дитинстві – незамінне, бо другого дитинства у житті не буває.

Люди можуть думати, що ці надбання їм вже більше за межами України не знадобляться. Наприклад, вважають, що українська мова за кордоном не стане вже у пригоді. І відмовляються від неї!

... Читати далі » Завантаж свої файли на сайт

Просмотров: 526

Варіант 1

Моє самостійне життя почнеться після закінчення школи. Я планую вступати до обласного університету, переїжджати до великого міста.

Там я буду жити сам, тобто без батьків. Зніму за допомогою батька кімнату в квартирі чи заселюсь у гуртожитку. Матиму сусідів по кімнаті, почну сам готувати собі їжу на спільній кухні. А також вчитися! Сподіваюся також знайти нових друзів, з якими мені буде цікаво крокувати дорогою самостійного життя.

"І все на світі треба пережити. І кожен фініш — це, по суті, старт. І наперед не треба ворожити, і за минулим плакати не варт,” - пише Ліна Костенко. Звичайно, я знаю, що попереду мене чекає ще багато випробувань. Але нікому не заборонено мріяти та ставити перед собою мету. Богдан Хмельницький ставив за мету стати незалежним разом зі своїми козаками — і він домігся гетьманства. Тарас Шевченко мріяв бути художником — він малював, незважаючи на перепони. Я теж зможу досягти свого.

"Хай буде вік прожито, як належить” - таке напутнє слово дає молоді поетеса. Я вважаю себе пі ... Читати далі » Завантаж свої файли на сайт

Просмотров: 1056

Варіант 1

Я з власного досвіду стверджую, що заміна світу природи суцільними благами цивілізації не призводить ні до чого доброго. А тим паче заміна живого спілкування з друзями — світом віртуальним.

Аж ніяк не замінить комп`ютер ранкової пробіжки мокрою від роси лісовою доріжкою, коли свіжий вітерець куйовдить волосся. Цвірінькання пташок у парку, корабельної хитавиці, плескоту морських хвиль, лову зеленої ящірки у траві, стрибання з "тарзанкою”...

Зі своїми друзями ми часто займаємося різними цікавими справами, які не потребують входу до віртуального світу. Наприклад, робимо намиста з ракушок, які збираємо на пляжі. Або ж ліпимо ляльок з глини чи жувальної гумки, знімаємо їх на камеру та розігруємо вистави. Запускаємо у небо яскраві китайські ліхтарики — справжнє маленьке чудо, що світиться.

Коли ми їздили до Криму разом з батьками, то улюбленим моїм заняттям було ходити на берег моря та перестрибувати з каміння на каміння. Я добре натренував ноги, почувався спритним, сильним та проворним. Хіба ж можна б ... Читати далі » Завантаж свої файли на сайт

Просмотров: 478

Варіант 1

Чи варто в Інтернет-епоху берегти свою репутацію, своє добре ім`я? Адже можна заховатися під будь-яким ніком в Інтернеті та робити там що хочеш. Що бажаєш говорити, що завгодно писати, як попало вертіти та крутити. Люди нещиро обіцяють іншим кохання на все життя, продають неякісні товари, розповсюджують недостовірну інформацію.

Дехто тепер побоюється довіряти інтернет-знайомим через масові обмани. А також з`явилося поняття "троля” - це така людина, яка у Інтернет-спільноті затіває скандали, ображає інших, нецензурно висловлюється. Я вважаю, що епоха інформаційних технологій не дає людям права обдурювати. І також обман не лишається непокараним. Можна знайти шахрая по "ай-пі” адресі, "вичислити троля”. Тому не скажеш, що злодій завжди може сховатися в Інтернет-просторах.

Але існує важливіша причина, щоб змолоду берегти своє добре ім`я. Людина, яка витрачає життя на недобрі вчинки в Інтернеті, все одно отримає справедливу "винагороду” за це в реальності. Просто вона привчається так себе поводити, стає "прихованим тролем” з усіма людьми, близькими також. І опиняється вже в реальному житті в не ... Читати далі » Завантаж свої файли на сайт

Просмотров: 507

Варіант 1

Я дотримуюся думки, що білою вороною будь-де бути нелегко. Але це не важкий хрест, який потрібно тягти за собою. Можна обернути свою білість, тобто оригінальність, на користь собі самому.

Біла ворона у певній групі – це людина, яка відрізняється від інших! А ця несхожість може проявлятися чим завгодно! Наприклад, всі в класі модно вдягнені, а одна дитина носить старий одяг. Вона є білою вороною, бо бідна. Так само хлопчик зі здібностями геніального художника буде виглядати білою вороною в класі, де більшість дітей здібна хіба що до малювання бубликів.

Чому ж нелегко бути білою вороною? Во-перше, не всі люди цікавляться незнайомими явищами. Іноді вони заздрять, а іноді просто не цікавляться. Хтось цікавиться, але йому складно зрозуміти товариша-білу ворону, бо раніше він нікого подібного не зустрічав. Школярі ж полюбляють подражнити тих, хто на них несхожий. Отже, люди по-різному ставляться до білих ворон.

По-друге, бути білою вороною – це в принципі випробування. Щоб мати власну думку, варто зібр ... Читати далі » Завантаж свої файли на сайт

Просмотров: 1019

На сьогоднішній день багато людей не має близьких друзів. Таким вибором вони відмовляються від допомоги, яку могли б надати їм справжні товариші.

Але й самі відсторонюються від того, щоб комусь допомогти. Існує навіть такий погляд, що дружба — це навалювання на себе чужих проблем. Я з ним не згоден, але можу зрозуміти, чому люди дивляться на дружбу саме так. Багатьох людей у близьких дружніх стосунках дратує, коли добре ставлення починають використовувати заради власної вигоди – позичати гроші чи речі та не віддавати вчасно, постійно жалітися, перекладати свої проблеми на чужі плечі.

На мою думку, поняття дружби не включає корисних інтересів. Дружба засновується на любові, щирий симпатії та взаєморозумінні. Ти не бажаєш зробити щось таке, від чого другові буде погано, а навпаки – допомогти в разі потреби. І якщо пощастить знайти людину, яка стане справжнім другом, то варто берегти такі взаємини.

Мати приятелів також добре, якщо з ними цікаво проводити час. Головне, мабуть, усвідомлювати, наскільки це важливі для тебе люди, наскільки їм варто довіряти та скільки часу присвячувати спілкуванню.

... Читати далі » Завантаж свої файли на сайт

Просмотров: 597

Берегти мир та злагоду в країні дуже важливо. Без цього нормальне життя її громадян просто неможливе. І я не згодний з тим, що всі люди - "маленькі”, тобто їхній вибір аж ніяк не впливає на державні справи.

Вибір кожної людини у невеликій мірі чинить вплив на ситуацію в усій країні. Що вибирає особистість? Наприклад, брехати, красти чи займатися шахрайством? Чи сумлінно вчитися, допомагати іншим, старанно працювати, намагатися принести в цей світ добро?

Лад та згода в державі дуже залежать від миру та злагоди в усіх родинах. Людині варто вчитися підтримувати злагоду вдома, зі своїми близькими та рідними людьми. Прощати недоліки, намагатися зрозуміти рідних, підтримувати один одного, опікуватися іншими людьми, шукати компроміс у складних ситуаціях. І так само варто ставитися до всіх людей у навколишньому світі. Тоді і ставлення до держави, співгромадян стане толерантним.

У романі "Вершники” українського письменника Юрія Яновського, у новелі "Подвійне коло”, розповідається трагічна історія розбрату близьких людей під час громадянської війни. Ні до чого доброго не призводить збройне протистояння, розлад, кров ... Читати далі » Завантаж свої файли на сайт

Просмотров: 478

"Життя іде, і все без коректур. І як напишеш, так уже і буде,” - стверджує Ліна Костенко, українська поетеса. Тобто, авторка вважає, що немає вороття нашим вчинкам та помилкам. "Але не бійся прикрого рядка” - продовжує вона.

Я розумію це так, що не помилятися — означає нічого не робити. Боятися помилок означає ховатися від життя, перестати йти людям назустріч. Я не згоден з тим, що в житті немає коректур. Іноді наслідки наших вчинків вдається з часом скорегувати, тому не варто вважати кожну помилку непоправною. Наприклад, той, хто посварився з близькою людиною та образив її, може вибачитися та помиритися з нею.

Література дає нам чимало прикладів того, як герої гідно та як негідно поводяться з людьми. У романі "Невеличка драма” В. Підмогильного один з персонажів, науковець Юрій Славенко, демонструє приклад людини, яка поводиться негідно. Начебто нічого крамольного Юрій не творить. Але він позбавив себе людських почуттів, звів усе до раціональності, тому поводить себе з іншими людьми, неначе з неживими машинами. І з дівчиною Мартою, яка закохана у нього — так само.

А от гідним прикладом є Микола Баглай з ро ... Читати далі » Завантаж свої файли на сайт

Просмотров: 576

Міфи — це найстародавніші розповіді про навколишній світ. Слово «міф» має грецьке походження, відповідає українському слову «оповідь», «байка», «переказ». У міфах відбилося уявлення наших предків про різноманітні явища природи, походження життя на землі. В них переплелося уявне і дійсне, реальне і фантастичне.

Міфи, які створили наші предки, розповідають про те, як Бог створив Землю, чому сонце буває сумне, чому йде дощ, звідки взявся на землі вогонь. Створення міфів — не випадковість. Прадавні люди не мали наукових знань про більшість явищ і процесів, що відбувалися навколо них. Тому пояснювали все так, як розуміли: земля утворилася зі жмені піску з Дніпра, зорі на небі — це душі людей, вогонь з'явився завдяки ... Читати далі » Завантаж свої файли на сайт
Просмотров: 374

Ще з далекого дитинства багато дітлахів знають історію про Кішку, яка гуляє сама по собі, про надмірно цікаве Слоненя, про безстрашного мангуста Рікі-Тікі-Таві. А значить, всі вони з раннього віку знайомі з чудовим англійським письменником і поетом Редьярдом Кіплінгом. Це він склав дивовижну історію про хлопчика Мауглі, цього Жабеняти, вигодуваного в джунглях вовчихою, що виріс у вовчій зграї і товаришував з пантерою Багірою, ведмедем Балу та пітоном Каа.

Літературна доля Кіплінга склалася не зовсім зазвичай. Слава до письменника найчастіше приходить в кінці життя, як підсумок його літературної діяльності, а нерідко і після смерті. Але у цього «маленького пілігрима» (як він сам себе називав через свій невеликий ... Читати далі » Завантаж свої файли на сайт
Просмотров: 279

Розпочинається ця чарівна казка розповіддю про злого троля, який зі своїми поплічниками створив страшне дзеркало, що потім зруйнувало не одне людське життя. А потім читач дізнається про хлопчика Кая і дівчинку Герду, яким через їхню бідність не було місця на землі погратися, але їхнім садком був невеличкий ящик із трояндами на даху. Вони граються, товаришують, розмовляють з бабусею і ще не знають про страшні і несподівані пригоди, які заважатимуть або допомагатимуть Герді знайти свого названого братика: візит Снігової Королеви, відвідування веселих принця із принцесою, напад зухвалих розбійників, заступництво крикливої і самотньої маленької розбійниці...

Ця казка, безумовно, захоплююча і приваблює своїми героям ... Читати далі » Завантаж свої файли на сайт
Просмотров: 309

Письменник Г. К. Андерсен затверджував, що казки — «блискуче, краще в світі золото, те золото, що блищить вогником в дитячих очках, дзвенить сміхом з дитячих вуст і вуст батьків»; письменник з чарівним зором, під поглядом якого найпрозаїчніші речі перетворюються на казку: олов'яний солдатик, уламок пляшки, уламок штопальної голки, комірець, срібна монета, м'яч, ножиці і багато що інше. Кожна квітка, кожен вуличний ліхтар розповідали казкареві свою історію, а він передавав її дітям: про те, як бридке каченя перетворилося на прекрасного лебедя, а молода дівчина стала «принцесою на горошині»; про те, як король вийшов на прогулянку без плаття і маленький хлопчик гучно заявив: «Адже король — голий!»; про те, як Снігова Королева намагалася перетворити на шматок льоду серце маленького Кая. І про те, чому сіренький житель лісів — соловей — співає у сто разів краще за дорогоцінного штучного птаха. Прості домашні речі: кухонне начиння, дитячі іграшки, предмети одягу, рослини і квіти, які можна зустріти в полі, в городі, в садку возде удома; зовсім звичайні, такі, що оточують нас домашні тварини і свійська птиця: собаки, кішки, кури, качки, індики; півчі пташки, що мешкають у саду, — все це улюблені казкові персонажі Андерсена, кожен зі своєю історією, характером, манерою поведінки і мови, своїм гумором, капризами і чудасіями.
... Читати далі » Завантаж свої файли на сайт
Просмотров: 261

Французький письменник Шарль Перро народився у 1628 році. А 1697року у Франції вже вийшла перша збірка його казок. Виявилося, що цей державний муж, поет і критик, академік Французької академії, захоплювався народними оповідками і розважав ними королівський двір. Але Шарлю Перро здавалося, що казка — це несерйозний жанр, тому він говорив, що казки писав його син, а він сам тільки вигадував до них стислі і змістовні повчання. Книга Шарля Перро «Казки матінки Гуски» є першою збіркою конкретного автора (саме цим відрізняється авторська казка від народної). Так Шарль Перро став одним із засновників світової літературної казки. Всі ми знаємо його найвідоміші казки: «Червона Шапочка», «Кіт у чоботях», «Попелюшка» та інші.

... Читати далі » Завантаж свої файли на сайт
Просмотров: 282

Існує багато міфів і оповідей про легендарних героїв, які прославилися нечуваною силою та відвагою. І здебільшого їхня смерть була раптовою та безглуздою, а іноді навіть принизливою. Наприклад, Ахіллеса поцілили у п'ятку, Сосланові переїхали сталевим колесом коліна — це було єдине вразливе місце на його крицевому тілі, Проводир походу аргонавтів загинув під кормою власного корабля, коли той розвалився від старості. Трагічними були смерть Геракла і доля Едіпа.

Але ж були герої і на нашій землі. Багато перемог і великих звершень було за спиною великого князя київського Олега. Це саме він, не змігши увійти до затоки Святого Мами морем, бо греки перегородили протоку ланцюгами, наказав поставити човни на колеса та « ... Читати далі » Завантаж свої файли на сайт
Просмотров: 349