menu

17:44
Загальна характеристика Бразилії
Бразилія, Федеративна Республіка Бразилії — держава в Південній Америці. Загальна площа — 8,5 млн кв. км, населення — 172,8 млн чоловік (2000 р.), понад 95 % — бразильці. Міське населення складає 75,6 % (1991 р.). Більшість віруючих — католики. Бразилія — федерація в складі 26 штатів і 1 федерального (столичного) округу. Глава держави — президент. Президент обирається загальним голосуванням на 4-річний термін. Законодавчий орган — двопалатний національний конгрес. Складається із сенату (816 місць, по 3 депутати від кожного штату й округу обираються за мажоритарною системою на 8-річний термін, кожні три роки проводиться ротація третини сенату) і палати депутатів (513 місць, обираються на пропорційній системі на 4-річний термін). Судову владу представляє верховний федеральний трибунал, 11 суддів призначаються президентом довічно за згодою сенату. Державна мова — португальська.
Центр й південні частини Бразилії займає Бразильське плоскогір'я (найвища точка — г. Бандейра, 2890 м); на півночі — Амазонська низовина й відроги Гвіанського плоскогір'я. На крайньому півдні — Лаплатська низовина. Клімат змінюється з північного заходу на південний схід від екваторіального до субтропічного (середні температури січня від +23 до +29 °С, липня від +16 до +24 °С). Опадів — 3000 мм на заході Амазонської низовини, до 500 мм — на північному сході Бразильського плоскогір'я, 1200 мм на рік — на півдні. Головні ріки — Амазонка, Сан-Франсиску, Парана. На Амазонській низовині — вологі екваторіальні ліси, у центральній частині — савани й рідколісся, на Приатлантичній низовині — тропічні змінно-вологі, на півдні — вічнозелені ліси. Під лісом — 38 % території країни. У країні нараховується 20 національних парків, є заповідники й заказники.
У давнину територію Бразилії населяли індіанці, на початку XVI ст. країна була завойована португальськими конкістадорами, які знищили більшість корінного населення і створили великі плантаторські господарства з використанням рабської праці негрів, завезених із XVI ст. з Африки. У результаті визвольного руху в 1822 р. Бразилія проголошена незалежною імперією (з 1889 р. — федеративною республікою). До 1888 р. зберігалося рабство. З кінця XIX ст. до Бразилії потрапляв англійський і північноамериканський капітал. Кінець XIX ст. позначений боротьбою селянства за землю. Особливо великий виступ — у штаті Баїя в 1896—1897 р. У період після Другої світової війни в економіці Бразилії посилилися позиції США й ФРН. Спроби ряду урядів (особливо Ж. Д. Варгаса і Ж. Гуларта) у 50—60-х рр. поставити під державний контроль видобуток і переробку нафти, забезпечити незалежну від іноземних держав зовнішню політику наштовхнулися на опір реакції. Після військового перевороту 1964 р. біля керма влади до 1985 р. перебували військові уряди.
Бразилія — індустріально-аграрна країна, найбільша за економічним потенціалом у Південній Америці.
Переглядів: 703 | Додав: STALKER | Теги: Загальна характеристика Бразилії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]